Όλα στο φως!

sunΑτελείωτη φρίκη κι αποστροφή γέμισε την καρδιά μου η πρόσφατη είδηση πως αρχιμανδρίτης στις Αχαρνές Αττικής ασελγούσε σε παιδιά του κατηχητικού! Πριν συνεχίσω, να τονίσω πως υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας και μένει αυτές οι ανείπωτες κατηγορίες να αποδειχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Μην ξεχνάμε πως μέχρι και ο Άγιος Νεκτάριος πέρασε με στωικότητα την δοκιμασία της συκοφαντίας, καθώς κατηγορήθηκε αδίκως για ανηθικότητα.

Ο Άγιος Νεκτάριος όμως ήταν αποδεδειγμένα κι αναμφισβήτητα Άγιος, ενώ τώρα εξετάζουμε την περίπτωση ενός ανθρώπου πιθανότατα ανήθικου Θεομπαίχτη, βουτηγμένου μέσα στην αμαρτία και την ακολασία. Πόρισμα δεν έχει βγει ακόμη, αλλά μιλάμε για πιθανότατη ενοχή, αν αληθεύει η πληροφορία πως στην κατοχή του βρέθηκε πορνογραφικό υλικό με ανηλίκους!

Την συγκεκριμένη περίπτωση, όπως κι όλες τις ανάλογες, πρέπει να την δούμε όλοι κατάματα και να μην προσποιούμαστε πως δεν είδαμε ή δεν ακούσαμε. Οφείλουμε να την παρακολουθήσουμε μέχρι τέλους και να έλθουν όλα στο φως όσο οδυνηρό κι αν είναι αυτό. Ειδάλλως, δεν διαφέρουμε τίποτα από τους Φαρισαίους (διυλίζοντες τὸν κώνωπα, τὴν δὲ κάμηλον καταπίνοντες).

Αρκετές προφητείες μας έχουν προειδοποιήσει για αυτά που έρχονται, ότι δηλαδή οι ναοί μας θα γεμίσουν από ανάξιους κι αμαρτωλούς κληρικούς που αντί να ωθούν τις ψυχές στην σωτηρία, θα παρασύρουν στην αμαρτία. Δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια μας σ΄ αυτό το φαινόμενο που σαν σαράκι μπορεί να διαρρήξει την σχέση λαού και κλήρου. Δεν λέω πως οι ιερείς μας δεν μοχθούν και δεν προσπαθούν καθημερινά με αυταπάρνηση για την σωτηρία των ψυχών, διεξάγοντας παράλληλα και φιλανθρωπικό έργο.

Μέσα στους κόλπους της εκκλησίας όμως, κι εμείς που κινούμαστε στον χώρο το γνωρίζουμε, παρεισφρέουν κατά καιρούς ανάξιοι με μοναδικό σκοπό το ίδιον όφελος. Πιθανότατα ο συγκεκριμένος αρχιμανδρίτης –που δεν πρέπει καν να χαρακτηρίζεται έτσι- να ανήκει σε αυτήν την συνομοταξία και πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά. Η ποινική Δικαιοσύνη ξέρει καλά τον ρόλο της, αν και πρέπει για αυτές τις περιπτώσεις οι ποινές να είναι αυστηρότερες. Προσωπικά δεν συμβιβάζομαι με τίποτα λιγότερο από την ισόβια κάθειρξη.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και πνευματικές ευθύνες που οφείλουν να αποδοθούν. Εφόσον αποδειχθεί η ενοχή του, ποιος ήταν ο πνευματικός κι εκείνος ο επίσκοπος που δεν αντιλήφθηκαν με τι άνθρωπο είχαν να κάνουν; Όσο υποκριτής κι αν ήταν ο ίδιος και φύλαγε καλά τα νώτα του, υπάρχουν ευθύνες προς αυτούς που με την ανεπάρκειά τους άφησαν έναν «σατανά» να κυκλοφορεί ανάμεσα μας, φορώντας το τιμημένο ράσο.

Κανένα κουκούλωμα, όλα στο φως! Καμία επιείκεια σε αυτούς που σπιλώνουν την τιμή του κλήρου. Αν και κανένας μας δεν είναι αναμάρτητος, όλοι πρέπει να σηκώσουμε μεταφορικά την πέτρα και να την ρίξουμε σ΄ αυτούς που θέλουν να καταλύσουν το οικοδόμημα της ορθοδοξίας.

 Νεκτάριος Ζούμπος

http://www.mesogios.gr/?p=1362

 

Advertisements

About zoubosteo

Δημοσιογράφος γεννήθηκα, δημοσιογράφος θέλουν να πεθάνω!

Posted on Μαρτίου 12, 2012, in Άποψη, Κοινωνία and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Κάποιο σχόλιο;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: